Алюмінієві сковороди Перевагами сковорідок із легких алюмінієвих сплавів є те, що вони дуже легкі та зручні в експлуатації, а також вельми недорогі. Але брак в алюмінієвих сковорідок істотний — слугують вони недовго.
Причому, чим легша алюмінієва сковорода, тим швидше вона прийде в непридатність. Річ у тім, що тонке дно з алюмінію дуже погано переносить перегрівання і швидко змінює форму. Тому в алюмінієвих сковородах дно обов'язково має бути товсте, не менш ніж 5 мм у сковороди для м'яса та не менш ніж 2 мм — для млинців. Імій на увазі, що дешева штампована сковорода з тонким дном може підійти тільки для газової плити. На електричній плиті, у якій температура нагрівання набагато вища, штампована алюмінієва сковорода відразу ж деформується через перегрівання. Більш довговічними є важкі литі алюмінієві сковороди з товстим дном (не менш ніж 6 мм), які зазвичай можна використовувати й на електроплітах.
Литі алюмінієві сковороди універсальні: у них прекрасно та смажить, і тушкувати, позаяк вони дуже швидко нагріваються й довго утримують тепло. Здебільшого визначити тип сковороди можна за вагою: легка — штампована, важка — лита.