Вибираємо сотейник Свою назву сотейник отримав від французького слова Sauté, що позначає один зі способів обсмажування продуктів.
Такий тип кухонного посуду виготовляється з металу, має високі стінки, масивне дно й обладнаний довгою ручкою. Ця різновид сковорідки використовується для тушки, томлення, варіння або пасерування — обсмажування овочевих або м'ясних інгредієнтів до однорідної маси.
Посудина такого типу стане в пригоді для приготування страв, які вимагають струшування та порівняно високої температури під час готування. Купити сотейник — розумний вибір для тих, хто віддає перевагу смачній і корисній їжі, оскільки така ємність дає змогу готувати методом припускання — томлення продуктів у власному соку з невеликим додаванням соняшникової олії та збереженням по завершенні приготування соку в страві. Критерії вибору Підшукаючи таку модель сковороди, зверніть увагу на такі технічні параметри сотейника, від яких залежить якість готування й ергономічність виробу: діаметр: 20-32 см (орієнтуйтеся на розмір конфорок і квітки полум'я або на діаметр нагрівального елемента в газових плитах — дно сотейника та площа джерела тепла мають бути співрозмірні); об'єм: 1,8-4,7 л (підбирайте місткість за місткістю залежно від передбачуваних обсягів готування й кількості членів сім'ї); глибина: 5,5-8 см (залежно від призначення — для приготування та соусів підійдуть судини глобже, а для обсмажування м'яса вистачить п'ятисантиметрових стінок); наявність кришки: залежно від модифікації (сотейник із кришкою з термостійкого скла, сталевим обідком і отвором для випуску пари забезпечить швидке приготування страв і зменшить кількість випарів на кухні); матеріал ручки: чавунний сплав, метал (алюміній, сталь) або бакеліт. Зверніть увагу на антипригарне покриття на внутрішніх стінках ємності: найкращими захисними шарами вважаються мармурові, тефлонові та керамічні покриття.
Метал Від матеріалу, з якого виготовлений сотейний посуд, залежить швидкість і рівномірність нагрівання, зручність використання ємності та стійкість сковорідки на варильній поверхні.
Сотейні ємності виробляють із таких матеріалів: неіржавка сталь — високовуглецевий метал, що характеризується міцністю й хімічною інертністю; не вступає в хімічні реакції за високих температур і не піддається окисненню органічними сполуками інгредієнтів для страв, порівняно стійким і має гарні теплообмінні властивості; чавун — важкий сплав, що вирізняється стійкістю на варильних поверхнях і антипригарними властивостями, що з'являються після декількох приготувань їжі; тепломісткий матеріал — нагрівається й остигає поступово та рівномірно (конфорку можна вимкнути й дати страві «годити» завдяки збереженому тепла); алюміній — легкий метал із гарною теплопровідністю: алюмінієві сотейники забезпечать швидке приготування страв, але такий матеріал схильний до деформацій під час ударів або падінь.