Конвекційна піч і пароконвектом — відмінності
Конвекційні печі не дають змогу контролювати рівень вологості, на відміну від пароконвептоматів. Конвекційні печі, переважно, призначені для випікання. Пароконвектомат складніший і дорожчий виріб, з великими функціональними можливостями.
Конвекційна піч — типи
Конвекційні печі можуть мати електронну, механічну або електромеханічну панель керування.
Механічна панель керування. Конвекційні печі з мануальним керуванням є найпростішими та найдешевшими, але водночас надійним типом керування. Конвекційні печі з ручним керуванням вирізняє обмежена кількість виконуваних функцій. З переваг можна зазначити простоту та надійність в експлуатації.
Електромеханічна панель керування. Конвекційні печі з таким типом керування — це своєрідна рівновага між консервативними кухарями та вимогами сучасних реалій. Грамотне поєднання сенсорних і механічних кнопок, а також із додатковими індикаторами, які інформують про стан рівня вологості в робочій камері, часу приготування та температури. Завдяки поєднанню цих двох типів керування, конвекційні печі неабияк розширюють свої функціональні можливості, а простота керування зберігається.
Електронний тип керування. Конвекційні печі із сенсорним керуванням контролюються практично з будь-якого місця на кухні завдяки яскравій колірній індикації.
Залежно від того, яким способом утворюється пара, конвекційні печі бувають бойлерні та інжекторні.
Інжекторні конвекційні печі. Утворення пари в них відбувається за таким принципом: через форсунку в робочу камеру на вентилятор надходить трохи води. Цю воду вентилятор розпорошує на ТЕНи, де відбувається процес випаровування. Отже, температура пари в таких печах завжди дорівнює 100 градусам.
Бойлерні конвекційні печі, у них за пароутворення відповідає парогенератор (бойлер), який виробляє пару запрограмованої температури. У такій конвекційній печі можна готувати за температури пари на 50 градусів, а це забезпечує делікатне оброблення ніжних продуктів.
Конвекційна піч — рекомендації щодо вибору
Перш ніж купити конвекційну піч, необхідно визначити цілі, для яких вона буде призначена. Залежно від цього конвекційні печі вибираються за продуктивністю, габаритами та потужністю.
Визначившись з асортиментом страв, можна визначитися з набором додаткових функцій.
Зверніть увагу на тип вентиляції: купол або фланець. Вентилятор купольного типу набагато краще циркулює повітря, ніж вентилятор фланцевого типу. Важлива та форма вентилятора. Добре, якщо він має вузькі лопаті
Конвекційні печі та розстібні шафи, зазвичай, працюють спільно, тому треба звернути увагу на кількість рівнів і розмір дек.
Конвекційні печі зі зменшенням швидкості вінтелятора дають змогу випікати ніжну випічку, яка може деформуватися під дією потоку повітря.